Over Cantores Avvio

Cantores (het huidige Cantores Avvio) werd opgericht in 1941 door Aimé De Haene. Driekwart eeuw later is het koor uitgegroeid tot een belangrijke speler in het uitgebreide en diverse Brugse korenlandschap. Na 50 jaar nam organist Ignace Michiels de leiding over. Sinds 2005 staat het koor onder de leiding van Reinhard Andries.

In de eerste zes decennia van zijn bestaan profileerde het koor zich vooral als groot oratoriumkoor. In die hoedanigheid werkte het samen met gerenomeerde dirigenten uit binnen- en buitenland, waaronder Igor Markevitch, André Cluytens, Yehudi Menuhin en Jean-Claude Casadesus.

Tegenwoordig brengt het koor een breed repertoire met oratoria zoals Die Passion van H. von Herzogenberg, de Johannespassie van J.S. Bach, het Magnificat, Gloria en Requiem van J. Rutter, het Gloria van A. Vivaldi, de Musikalische Exequien van H. Schütz, Carmina Burana van C. Orff en het Requiem van G. Verdi. Daarnaast probeert Cantores ook andere paden te betreden. Zo bracht het koor de laatste jaren enkele a-capellaconcerten, werd er een stilistisch zijsprongetje gemaakt naar de Queen Symphony (een gigantische koormedley van gekende Queen-songs met groot​harmonieorkest) en werd een fris hedendaags kerstconcert ​met jazzcombo toegevoegd aan het repertoire.

In juli 2013 zorgde Cantores voor de muzikale invulling van de zeewijding in Blankenberge met de wereldcreatie van de Missa Brevis van Hans Helsen, een jonge Brugse componist en dirigent van Cantores Primo en Cantores Continuo. Voor dit werk ontving Hans Helsen in 2014 de European Award for Choral Composers.

Met verschillende concerten ten voordele van organisaties zoals de Brugse Arkgemeenschap, Ithaka en de ALS Liga toont Cantores haar warm hart voor sociaal-culturele verenigingen.

In september 2015 werd Cantores omgevormd tot een korenfamilie met 4 koren: Cantores Primo, Cantores Twist, Cantores Avvio en Cantores Continuo. Cantores Avvio repeteert wekelijks op dinsdag van 20u00 tot 22u00. De repetities gaan door in het Hof Van Gistel, Naaldenstraat 7, Brugge. Wil je meer informatie? Klik dan hier om even contact op te nemen met onze dirigent.