Dirigent

Hans Helsen [°1989] is een Belgische componist, dirigent, zanger en muziekpedagoog; Hij wordt gedreven door een diepgaande passie om mensen van alle leeftijden te verbinden door de kracht van samen zingen. Deze passie is niet alleen een deel van zijn werk, maar vormt de rode draad door zijn hele muzikale reis.

Hans streeft naar een evenwicht tussen lesgeven, componeren en optreden, gebaseerd op de overtuiging dat deze verschillende vaardigheden complementair zijn. Hij heeft reeds gecomponeerd voor diverse bezettingen, maar zijn grote liefde ligt bij vocale muziek. In de afgelopen jaren werd het schijven voor jonge koren een bijkomende focus. Hans won in 2011 de Compositiewedstrijd van Koor&Stem met het werk Parafrasie Paranoica. Hij is dubbel laureaat van de European Award for Choral Composers (2014 met Missa Brevis en 2020 met Sanctus Amor), georganiseerd door de European Choral Association. Muziekuitgeverijen Euprint, Koor&Stem, Stringfun en Helbling publiceren zijn werk.

Hans is tenor, huiscomponist en medeoprichter van MAVIS, een nieuwe en ambitieuze Belgische a cappella groep. Samen met zijn groepsleden Anna Pardo Canedo, Anna Nuytten, Reinhard Andries en Sander Meersmans streeft hij ernaar vocale muziek toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. Hans is docent compositie aan STAP Roeselare. In deze school voor podiumkunsten en bij de Brugse korenfamilie Cantores dirigeert hij ook verschillende koren met zangers van alle leeftijden. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het ontwikkelen en geven van diverse educatieve workshops in het Brugse Concertgebouw om kinderen en jongeren kennis te laten maken met de wereld van klassieke muziek en geluidskunst.