Dirigent

64790_10206229426318758_5296286307689401553_n

Hans Helsen [°1989] is een Belgisch componist, zanger en muziekpedagoog. Koormuziek is wat hem drijft en is de rode draad doorheen zijn werk. Hans schrijft muziek voor verschillende bezettingen en ensembles, maar de laatste jaren werkt en schrijft hij hoofdzakelijk voor jonge koren. In 2015 en 2021 was hij laureaat in de European Award for Choral Composers met Missa Brevis en Sanctus Amor.

Hij werkte als onderzoeker aan de KU Leuven voor het project The Singing Sofa, een Europees VOICE-project om het bewustzijn rond stemgebruik en -hygiëne bij jonge koren te bevorderen en ondersteunen. Hans is leraar koor, compositie en MCV aan STAP Roeselare. In de Cantores korenfamilie staat naast Cantores Primo ook nog het seniorenkoor Cantores Continuo onder zijn leiding.

Als zanger is Hans actief in het ensemble MAVIS, een vijfstemmig vocaal ensemble dat uiterst gevarieerde programma’s brengt op een uitzonderlijk communicatieve manier. Dankzij en sterke gezamenlijke visie is MAVIS een jong ensemble met een enorm potentieel en het doel om vocale muziek toegankelijk te maken voor een breder publiek. Daarnaast is Hans ook lid van het ensemble Currende. Als pedagoog staat Hans in voor de ontwikkeling en het geven van verschillende educatieve projecten van Concertgebouw Brugge om alle leeftijden te introduceren in de wereld van de klassieke muziek en geluidskunst.