Dirigent

64790_10206229426318758_5296286307689401553_n

Hans Helsen (°1989) studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven. Daar voltooide hij de bacheloropleiding klassieke zang (in de klas van Marina Smolders), de masteropleidingen muziekpedagogie, compositie (in de klas van Jeroen D’hoe) en de specifieke lerarenopleiding voor muziek. De combinatie van alle voorgenoemde disciplines geeft hem de kans om zich te ontplooien op alle vlakken.

Beroepsmatig probeert Hans een evenwicht te vinden tussen les geven, componeren en optreden, en dit vanuit de overtuiging dat deze verschillende dingen elkaar aanvullen. Hij schreef reeds composities voor vele verschillende en uiteenlopende bezettingen, maar legt de focus op vocale muziek. Hij kreeg de kans om te componeren voor koren zoals Capella Di Voce en het Brussels Kathedraalkoor. Ook maakte hij orkestraties van de muziek van Jeroen D’hoe voor de musical hART (Herent). Hij componeerde alle liederen voor het project Pluis het uit, een project van Koor&Stem voor het vak muzische vorming voor de tweede graad van het lager onderwijs. Hans won de Koor&Stem compositiewedstrijd in 2011 met het werk Parafrasie Paranoica. In 2014 won hij de European Award for Choral Composers met zijn Missa Brevis. Zijn muziek is uitgegeven bij muziekuitgeverij Euprint en bij Koor&Stem.

Als zanger is Hans actief in onder andere Capella di Voce, Jeugdkoor Waelrant, Laudantes Consort, Currende, Chamber Choir of Europe en Vocem Flentium. Verder zong hij drie jaar lang in het internationale EuroChoir en verleende zijn medewerking aan projecten onder leiding van diverse dirigenten in binnen- en buitenland . Als leraar is hij verbonden aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Lier, deKunstAcademie te Knokke-Heist en het Leuvense Lemmensinstituut. Als onderzoeksmedewerker werkt hij aan LUCA School of Arts en KU Leuven. Naast Cantores Primo leidt hij ook Cantores Continuo en het Oostendse dameskoor Camerata Ostendia.